Pregovori koji neće biti po želji Britanaca

Glasovanje Britanaca o Brexitu je rastužilo mnoge njemačke političare, ali vrijeme za tugovanje je definitivno prošlo. Sada se u pregovore koji počinju nakon parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji 8. lipnja ulazi bez emocija.
Autor Nina Werkhäuser/DW

Svaka strana se, što je bolje moguće, priprema na razmjenu uzajamnih udaraca o uvjetima povlačenja, koje treba biti završeno u iduće dvije godine. Preostalih 27 zemalja članica EU-a je na izvanrednom summitu usvojilo posebne smjernice za pregovore s Velikom Britanijom o njezinom izlasku iz EU-a. I to uz veliku podršku sudionika summita, kako je izjavila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Onaj tko je slušao očitovanje njezine vlade u Bundestagu već sada zna u kojem grmu leži zec. Stvari se neće odvijati onako kako priželjkuje Theresa May. Ako britanska premijerka ima neke namjere odustati od dugoročnih financijskih obveza Velike Britanije prema EU-u, onda će naići na čvrst orah. May neće uspjeti vrući krumpir uzeti u ruke tek na kraju pregovora, može se zaključiti iz poruka njemačke kancelarke. Ona je jasno odbacila uvjerenje nekih Britanaca da će nakon izlaska iz EU-a zadržati ista prava kao i ranije. To je iluzija i gubljenje vremena. Izbor riječi koje je koristila njemačka kancelarka najavljuje kako će se nemilosrdno ući u buduće pregovore.

Treća zemlja Velika Britanija

Od najvećeg značenja je redoslijed kojim će biti razrađeni modaliteti izlaska iz EU-a. Buduća „treća zemlja” Velika Britanija može se nadati poštenoj, ali ne prekomjernoj blagosti u pregovorima. S najvećom preciznošću će se obraćati pozornost na svaku stavku. U slučaju Njemačke se radi o pravima oko 100.000 njemačkih državljana koji žive u Velikoj Britaniji. Oštra pregovaračka linija je u interesu EU-a jer na taj način želi zastrašiti one koji namjeravaju slijediti put Velike Britanije. Nastup Angele Merkel u Bundestagu je jasna poruka Londonu: pregovori će biti nemilosrdni.