Hoće li EU zaustaviti Orbana? Ili Orban EU?

Svašta se ovih dana može reći i čuti o Viktoru Orbanu, ali se mora konstatirati da mađarski premijer nije kukavica. U srijedu je u Europskom parlamentu ponovo strpljivo slušao naizmjeničnu retoričku paljbu protiv njegove Vlade zbog niza spornih zakona. „Ja i svi Mađari volimo jasne riječi, čak i kada se to ne sviđa svakome”, rekao je Orban pred slabo popunjenim klupama Europskog parlamenta. „Mađar se nikad ne predaje”, dodao je uz smiješak.
Autor Bernd Riegert/DW

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans je prije toga mirnim tonom optužio mađarsku vladu da ukida demokraciju u svojoj zemlji. Osudio je pokušaj zatvaranja Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU) koje je u Budimpešti utemeljio milijarder George Soroš. Sloboda istraživanja i angažman u civilnom sektoru su vezivno tkivo svake demokracije, rekao je Timmermans.

Od jučer je postalo konkretno – Europska komisija službeno pokreće postupak provjere mađarskog zakona o visokom obrazovanju. Prema njemu, strano sveučilište koje radi u Mađarskoj mora imati kampus i u matičnoj zemlji. To je udarac na CEU koji nema sjedište u Americi.

Pokrenuta je i provjera zakona o azilu koji od skora predviđa zadržavanje izbjeglica u kampovima na granici sve do odluke o njihovom zahtjevu za azil. Ta dva zakona, prema tumačenju Timmermansa, vjerojatno nisu u skladu s europskim pravom.

Sugestivni upitnik

Timmermans se osvrnuo i na upitnik koji je Budimpešta uputila svim kućanstvima u Mađarskoj. Taj je upitnik naslovljen „Zaustavite Bruxelles!” i obiluje sugestivnim pitanjima kako bi se pribavila podrška Mađara za osudu navodnog „diktata EU-a” u poreznoj, izbjegličkoj ili energetskoj politici.

„Ne odlučuje Bruxelles u Europskoj uniji”, rekao je Timmermans, „nego države članice uključujući i Mađarsku”. Podsjetio je da recimo porezna politika leži potpuno u nadležnosti svake zemlje te da je Mađarska sama razrezala svojim građanima porez na dodanu vrijednost od 27 posto, što je europski rekord.

Orban nije ostao dužan: „Ja ovdje branim svoju zemlju.” Soroš je, kaže, uništio desetke tisuća ljudi na istoku Europe svojim financijskim makinacijama. Uostalom, zakon o visokom školstvu nije pisan zbog CEU-a već pogađa 22 sveučilišta koja trebaju ispuniti iste standarde kao i ostali, rekao je Orban. Citirao je iz jednog elektronskog pisma koje je rektor CEU-a uputio studentima i u kojem se kaže da CEU nije ugrožen.

Orban je još rekao da je privržen EU-u, ali da želi drugačiju, reformiranu Uniju. „Nezadovoljni smo načinom rada.” Mađarska, dodao je, ni po koju cijenu neće primati migrante. A na postupke koji su pokrenuti u Bruxellesu gleda opušteno. Europska komisija je već pokretala slične postupke zbog zakona o medijima i reforme Ustavnog suda pa je sve završilo kompromisom s Orbanom.

Malo spektakla

Raspravi su ton dala dvojica oštrih govornika koji često dospijevaju u naslove. Belgijanac Guy Verhofstadt, šef liberala u Europskom parlamentu, pitao je: „Što je sljedeće, gospodine Orban, hoćete li ubuduće javno spaljivati knjige?” Pitanje je imao i Nigel Farage iz britanskog UKIP-a: „Kada ćete konačno istupiti iz EU-a i pridružiti se klubu Brexit?”

Uvijek se kod ovakvih postupaka potegne i pitanje novca. Mađarska je jedan od najvećih neto-primalaca iz proračuna EU-a. Mađarska je 2015. godine, recimo, dobila 470 eura po glavi stanovnika iz europske blagajne, po čemu je zemlja na trećem mjestu iza Slovačke i Češke. „Mi nismo prosjaci”, odgovorio je Orban. Takva raspodjela proračuna je, smatra, opravdana jer je cilj da se poslije komunističke vladavine na istoku Europe stvore isti uvjeti kao na zapadu.

Koliko god retorički prštalo, nastavak neće biti neki spektakl. Postupak kakav je pokrenula Europska komisija zna se razvlačiti godinama i do sada je u pravilu završavao dogovorom.