Most: Taktika neretvanske jegulje

Pitanje odluke je na stolu, oni su dio Vlade, ali oni ne bi snosili odgovornost, neka izgori netko drugi. A oni će moralizirati. Tako rade dečki iz Mosta. Dižu galamu, a onda bi izmigoljili kao neretvanska jegulja
Autor Sanja Modrić/Novi List

Svi su neviđeno uzbuđeni oko toga kako će se Most u Saboru izjasniti o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću. Hoće li, zajedno s HDZ-om, stati uz njega? Neće? Ili će biti suzdržani?

Zgodno se s tim zabavljati uz čaj i kekse, ali nekorisno. Gubi se dragocjeno vrijeme. Jer Most se voli poigravati i motati javnost oko plota, pa to čini i u ovom slučaju. Tko to još ne vidi, njegov problem.

Most digao ruke za nacionalizaciju

Svi zastupnici Mosta digli su ruke za Lex Agrokor, ali je Božo Petrov, kao »dramaturški dodatak«, iz stolice predsjednika Sabora, brže bolje zatražio sudski progon Ivice Todorića. Dobro će to zvučati bijesnom, osiromašenom narodu.

A i da se nađe pri ruci ako se netko jednom sjeti da je Most svesrdno sudjelovao u nacionalizaciji Todorićevih dugova. Ma što to govorite, osupnut će se mostovci! Pa naš šef je kazneno prijavio vlasnika Agrokora! Mi smo to pokrenuli!

Sada je Božo Petrov postao nevidljiv, puno putuje pa nema vremena ni za Marića, kao što nije imao ni za Jasenovac, gdje bi ga netko nešto pitao o njegovoj Vladi i o ploči zbog koje smo opet imali tri komemoracije. Pa bi morao iznijeti neki stav. No, predsjednik druge stranke vladajuće koalicije radije čeka da se problemi riješe sami od sebe.

Kako? U Splitu je njihov Pauletić vidio da će biti potučen pa je zbrisao. U situaciji s Marićem bilo bi im zgodno da Marić sam pokupi krpe i ode kako »ne bi bio teret Vladi«.

To je izlaz za Mostove junake. Vuk sit, koza cijela. Most ne bi morao dizati ruke ni za što. A to im čuva širinu koju svako donošenje odluke uvijek suzi.

Bulj prenosi poruke

Da se naprosto sam povuče i tako glasanje učini nepotrebnim ministru financija, sada je otvoreno predložio upravo sinjski buzdovan Miro Bulj, koji je danima galamio protiv Marića i kleo se da će on »prvi« dići desnicu za njegovu smjenu.

Kako ćete vi glasati? – izravno ga pita voditeljica.

– Najbolje bi bilo da Zdravko Marić sam da ostavku – ispostavlja Bulj Mostove želje u kameru RTL-a.

Tu moralnu gestu pozdravio bi i Tomislav Panenić, saborski zastupnik i kandidat Mosta za vukovarsko-srijemskog župana, premda on više voli govoriti načelno, iako je tema isključivo Marić: »Mislim da kod nas nedostaje samokritičnosti. Kad se takve stvari otkriju, pojedinci bi sami morali dati ostavku«. Hajde, Mariću. Naoružajmo se i – krenite.

To je taj obrazac po kome djeluje Most. Pitanje odluke je na stolu, oni su dio Vlade, ali oni ne bi snosili odgovornost, neka izgori netko drugi. A oni će moralizirati. Nisu se htjeli izlagati ni oko HDZ-ovog ministra Barišića i njegovih plagijata, nego će čekati sveučilište u Augsburgu. Uvijek, dakle, netko drugi.

Orepić ne zna šta da radi

Televizija N1 pitala je o Mariću i Mostovog ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, koji se mora ozbiljno primiti posla u vezi s kaznenom prijavom Bože Petrova protiv Todorića.

Orepić je od tog pitanja pobjegao u razglabanje kako je »cijela situacija oko Agrokora naštetila nacionalnoj sigurnosti i financijskom sustavu« te da zbog toga »treba procesuirati onoga tko je kriv«. To ga nisu pitali, ali što da se radi, ni on ne želi reći što bi. Kako treba? Što je korektno? Je li bolje da Marić ostane ili da ide?

Tako rade dečki iz Mosta. Dižu galamu, a onda bi izmigoljili kao neretvanska jegulja.