Hannover – mjesto susreta čovjeka i robota

Najveća gustoća “naseljenosti” robota je zacijelo trenutno u Hannoveru. Sinoć je njemačka kancelarka Angela Merkel otvorila tamošnji Industrijski sajam. Na njemu se može vidjeti kako čovjek i robot pomažu jedan drugom.
Autor Henrik Böhme/DW

Na sve strane roboti. Posvuda u sajamskim halama u Hannoveru oni neumorno rade. Neki toče pivo, neki prave šećernu vatu, nude kavu ili sastavljaju Lego-kockice. To, istina, nema puno veze sa stvarnošću, ali i show je dio svakog sajma. Jer, više od 6.500 izlagača iz 70 zemalja žele privući pozornost posjetitelja željnih informacija o najnovijim trendovima u industriji. Glavna odrednica tih trendova je ove godine digitalizacija. Tvornica budućnosti je umrežena. Strojevi međusobno komuniciraju i sami javljaju ako je potreban popravak, ili još bolje ako bi se uskoro nešto moglo pokvariti, da se može naručiti rezervni dio.

Dolazak u sadašnjost

Iako to zvuči kao znanstvena fantastika, to već postoji. Tvornica budućnosti je stigla u sadašnjost. Sve se to može ovih dana vidjeti u Hannoveru, najvećem industrijskom sajmu na svijetu koji je ove nedjelje (23.4.) tradicionalno otvorila njemačka kancelarka Angela Merkel. U svom govoru pred brojnim menadžerima iz cijeloga svijeta zauzela se za slobodnu trgovinu. Njemačka je i zato jedna od najjačih gospodarskih nacija na svijetu jer postoji slobodna razmjena dobara, usluga i kapitala, rekla je Merkel. Usprotivila se izolaciji i protekcionizmu naglasivši da to dugoročno uvijek dovodi do gubitka. A o Hannoverskom sajmu je rekla da se tu dojmljivo pokazuje kako digitalizacija može voditi boljoj produktivnosti.

Hannoverski sajam ne želi samo pokazati što roboti sve mogu činiti. On želi ujedno i ljude osloboditi straha da im čelični kolega pun elektronike i umjetne inteligencije oduzima posao. Upravo suprotno, tvrdi šef Sajma Jochen Köckler. “S ovoga sajma šaljemo poruku da je čovjek u središtu pozornosti i da nećemo imati tvornice bez ljudi.” Više nego ikad ranije se radi o sustavima koji pomažu čovjeku, o šansama digitalizacije. “Ona nije neprijatelj, ona poduzeće čini konkurentnijim.”

IT-divovi otkrivaju industriju

Još jedna poruka dolazi iz Hannovera. Drukčije nego ranije strojarstvo, elektrotehnika i informacijska tehnika se stapaju u jedno, kaže Köckler u razgovoru za DW. “Ovdje imamo izlagače iz IT-branše, MIcrosoft, SAP, Intel, koji se žele uključiti u industriju. Oni osjećaju da se tu može zaraditi – a to je za naš Sajam naravno izvrsno.”

Izvrsnim Köckler smatra i to što je sajam popunjen. 60 posto izlagača je iz inozemstva, nakon Njemačke najviše ih je iz Kine, ali i iz prošlogodišnjeg partnera sajma SAD-a te ovogodišnjeg partnera Poljske. Njemački istočni susjed trenutno bilježi snažan gospodarski rast i već odavno nije samo mjesto za jeftinu radnu snagu. Poljska vlada želi unaprijediti digitalizaciju i automatizaciju, a za to je Hannover pravo mjesto za razmjenu iskustava, kaže poljska predsjednica vlade Beata Szydlo, koja je skupa s kancelarkom Angelom Merkel otvorila sajam.

Zanimljiv razvitak

Tim više što se razvitak brzo odvija i trenutno je vrlo zanimljiv, kako je rekao direktor Saveza strojograditelja VDMA Thilo Brodtmann. U njemačkoj strojogradnji radi oko milijun ljudi i to je jedna od najvažnijih industrijskih grana u ovoj zemlji. “Ako se promatra duže razdoblje, najzanimljiviji razvitak je sve jače srastanje strojogradnje, elektrotehnike, softwarea i IT-a. To je u biti ono što čini digitalizaciju”, kaže Brodtmann.

Projekt koji su u Njemačkoj zove Industrija 4.0 traje jedno desetljeće i “upravo počinje druga polovica”. Došlo se do pozicije da izmjena podataka između proizvođača stroja i kupca može trajati tijekom cijelog vijeka stroja, da proizvođač kupcu može savjetovati kad treba obaviti servis, kad treba rezervne dijelove, ali i kako može povećati produktivnost, kaže Brodtmann.

Robot koji uči

Već prije nekoliko godina je Hannoverski sajam tematizirao Industriju 4.0 i Internet stvari. Dok je prošle godine u središtu pozornosti bilo umrežavanje strojeva i tvornica, ove godine je u središtu pozornosti robot kao suradnik, takorekuć čovjekov kolega. Direktor Saveza elektrotehničke industrije ZVEI Klaus Mittelbach objašnjava kako to može funkcionirati. “Moramo se još jače usredotočiti na učenje cijelog života. A suradnja s robotima tu nudi još više mogućnosti.”

Navodi i jedan primjer: “Ujutro sam odmoran, tada mogu sam više činiti, nakon podnevne stanke samo malo umoran, tada bi me robot mogao malo više podupirati, a navečer se ponovo osjećam svježije, tu bi robot mogao opet manje činiti.” To je nova vrsta suradnje, nastat će nove aktivnosti, novi izazovi. “Ali, mislim da je to upravo u Njemačkoj u kojoj stanovništvo sve više stari, velika šansa da unaprijedimo naše gospodarstvo”, kaže Mittelbach.

Hannoverski sajam o 70. obljetnici svoga postojanja želi pokazati kako svi profitiramo od interneta i robota u tvornicama. A da će radnici u budućnosti nositi naočale povezane s internetom, koje imaju najrazličitije funkcije, to je u Hannoveru već stvarnost.