Ni Ćaća se nikad nije usudio ovako narugati narodu kao Todorić

Nakon što je od Trgovačkog suda zatražio aktivaciju Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, popularno nazvanog “lex Agrokor”, Ivica Todorić je javnosti iz svojeg dvorca poslao i izjavu.
Autor Marijan Opačak

U izjavi Todorić zahvaljuje svojim zaposlenicima, građanima, suradnicima i patnerima s kojima je izgradio najveću ‘regionalnu’ tvrtku te ih poziva da daju svoj maksimum i učine sve što je u njihovoj moći kako bi spasili njegov koncern preko kojeg ucjenjuje hrvatske vlade zadnjih 30 godina i uzima subvencije od poreznih obveznika.

Feudalni gospodar

Poput kakvog feudalnog gospodara Todorić je ovom izjavom poručio “Država to sam ja”, a svi mi našem gospodaru moramo omogućiti da ostane bogat i da njegov životni san ne prestane funkcionirati. Naravno, s njim na čelu.

Osobno, nemam ništa protiv kapitala, ni krupnog ni sitnog. Dapače, podupirem stvaranje pravog tržižnog gospodarstva, ali spašavanje bilo kakvog privatnog koncerna ili tvrtke koje se mora spašavati novcem građana zbog nesposobnosti vlasnika i mogućeg kriminalnog djela, ne podupirem. Pogotovo ovo nemoralno i odvratno obraćanje javnosti kojim se pokazuje da smo građani sedmog reda i “stoka sitnog zuba”.

Kaznena prijava

Prošli tjedan Ivica Todorić doveo je svoju vlastitu izvanrednu upravu koja je trebala ispregovarati nastavak “normalnog” funkcioniranja koncerna, isplate dobavljačima i plaće radnicima. No, nakon pokretanja stečaja od strane obiteljskog prijatelja i izglasavanja “lex Agrokora” omogućen mu je pokušaj preuzimanja kontrole nad koncernom.

Jedino što ga sada u tome može spriječiti je kaznena prijava Bože Petrova i izvidi MUP-a i DORH-a koji istražuju moguće počinjenje, a za razliku od mnogih koji ga stalno prozivaju i osuđuju, Petrov je pokazao da ima petlje u ovoj iznimno delikatnoj situaciji.

Ovakav zakon nije napisan po mjeri hrvatskih strateških ili sistemskih tvrtki, već isključivo za Todorića kako bi se omogućila kopija privatizacijske pljačke s kraja devedesetih. Njegova izjava s kojom nam se narugao više nego što bi i Ćaća ikad mogao dokazuje upravo to.

Dubiozne radnje

Njegove dugove nastale dubioznim financijskim radnjama vjerojatno će na leđima ponijeti OPG-ovci i manji dobavljači koji su i dosad morali dugo čekati svoj teško zarađeni novac i slabo plaćenu robu, dok će se velike tvrtke namiriti imovinom i vlasničkim udjelima.

Izjava premijera da građani neće morati plaćati grijehe i nemar tajkuna pada u vodu, jer OPG-ovci jesu građani, za njih rade njihove obitelji koji su građani, a oni plaćaju porez – ne da bi jednom privatizacijskoj štetočini netko čuvao leđa, već da Sabor i Vlada pred sudom čuvaju jednakost svih fizičkih i pravnih osoba.

Ipak, odgovornost za ovakve izjave ne možemo prebaciti isključivo na Ivicu Todorića. Odgovornost je i na PR službi koja je sastavljala izjavu i usudila se na ovakav odvratan način narugati građanima, kao da su Tahijevi kmetovi.