Zaokret u američkoj politici prema Siriji?

Podmukli napad bojnim otrovima u Siriji Trumpovu administraciju stavlja pod veliki pritisak. Ona mora što je prije moguće formulirati jasnu strategiju za Siriju.
Autor Loay Mudhoon

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada se ne boji upotrijebiti kemijsko oružje protiv civilnog stanovništva. To je u najmanju ruku postalo poznato nakon napada bojnim otrovom sarinom koji je izvršen u kolovozu 2013. godine. Tada je u Guti, istočno od Damaska, na okrutan način umrlo najmanje 1.400 ljudi.
Ujedinjeni narodi i ugledne organizacije za zaštitu ljudskih prava već šest godina dokumentiraju veliki broj manjih napada Asadovog zrakoplovstva u kojim je upotrijebljen klor kao i svakodnevnu upotrebu smrtonosnih kazetnih bombi na tržnice, škole i bolnice.

Asadov režim smatra da je nedodirljiv

U Kjan Šeihu, u kojem je po svemu sudeći još jednom upotrijebljen sarin, skoro svi tragovi vode do Asadovog režima. Inače, pobunjeničke grupe nemaju borbenih aviona. Samo Asad i njegovi saveznici iz zraka mogu bacati bojni plin.
Međutim, ni u ovom slučaju se Asadovi generali ne trebaju bojati da će snositi posljedice. Nakon povlačenja Obamine administracije iz sirijskog sukoba i velike intervencije Rusije i Irana u građanskom ratu u Siriji, Asadov režim ima slobodne ruke.

Besmisleno barbarstvo

Trenutno nema smisla špekulirati o pravim razlozima i zašto je baš sada upotrijebljen plin. Također se ne može reći tko je naredio napad i kakvu korist ima upotreba sarina kao metode ratovanja. Zadatak istražnog povjerenstva UN-a je da rekonstruira kompletan napad bojnim plinom. Međutim, upitno je hoće li do toga doći.
Važno je napomenuti oštru reakciju Trumpove administracije. Američki predsjednik u međuvremenu kaže da je pređen „čitav niz linija”. Njegov stav prema Asadu se nakon ovog napada promijenio.

Nedostatak američke strategije

Međutim, verbalni preokret ne može sakriti činjenicu da SAD-u nedostaje prepoznatljiva strategija za sukob u Siriji. Trump i njegove diplomati su u posljednjih nekoliko mjeseci više puta istakli da će se koncentrirati na borbu protiv terora „Islamske države”. Za njih više nije prioritet Asadovo svrgavanje s vlasti.

Tako ostaju otvorena mnoga pitanja: tko vodi rat protiv IS-a u Mosulu i Raki? Što dolazi nakon teritorijalnog uništavanja kalifata? Kako se jedinstvo Sirije i Iraka može ponovo uspostaviti uz uvezivanje svih grupa stanovništva? Kakva je sudbina više milijuna sunita koji su postali beskućnici između Sirije i Iraka?

Vratiti kredibilitet

Pošto je mir u Siriji sa Asadaom skoro nezamisliv, SAD i EU, što je prije moguće, moraju pronaći zajedničku liniju u tom ključnom pitanju. One se moraju dogovoriti kako će izgledati budućnost Sirije.
Ako Rusija i dalje bude blokirala Vijeće sigurnosti UN-a, zapadne države moraju Asadu i njegovim silama zaštitnicama jasno staviti do znanja da će u slučaju nužde samovoljno spriječiti dalje napade kemijskim oružjem. To bi bio prvi korak da zapad vrati izgubljeni kredibilitet u sirijskom ratu.