Bude se Putini na Balkanu?

Srbijanski izbori nisu pobudili previše zanimanja u Hrvatskoj koja se i sama sprema za lokalne izbore krajem svibnja. Aleksandar Vučić, student četničkih vojvoda i jedan od najvećih ratnih huškača iz 90 ih dobio je više od dva milijuna glasova i sve konkurente, njih 10 ostavio daleko iza sebe.
Autor Marijan Opačak

Njegova Srpska napredna stranka ima većinu u parlamentu, kontrolira Vladu a sad on kontrolira i ured predsjednika. Sada je pitanje tko će sjesti na premijersko mjesto? Tko će postati njegova lutka na koncu?
Premijer će gotovo sigurno biti žena-tehnička osoba koja bi trebala impresionirati Zapad, dok će Vučić drugim ustupcima, na svoj jedinstveni način, zadovoljiti Ruse.
Sigurno je da će premijersko mjesto zauzeti netko iz njegove stranke jer toliku vlast ne može predati Dačiću i njegovoj stranci, manjinskom partneru u vlasti.

Kadija te sudi

Vučić sad ima samo održavati svoju vlast onako kako ju je i započeo. Najveću podršku Vučić je dobio kada je počeo zatvarati tajkune u Srbiji. Njihov Todorić, Miroslav Mišković vlasnik Delta holdinga je uhićen i zatvoren u spektakularnoj i medijski jako dobro popraćenoj akciji koja je lansirala Vučića kao zaštitnika osiromašenih i borca protiv korupcije.

Postoji li šansa da se tako nešto dogodi i u Hrvatskoj?

Neki već pokušavaju na propasti Todorića pokupiti koji glas poput Bože Petrova pa populistički traže izvide i uhićenja. Doduše, ni njegovi kolege iz MOST-a ništa drugo ni ne rade već se pod krinkom borbe protiv zločestog kapitala i za malog čovjeka duže vrijeme obrušavaju na sve tvrtke i njihove vlasnike ili direktore osim na one koji su njih sponzorirali. Tako su Grmoja i Bulj zahvaćeni predizbornom groznicom, a zaštićeni zastupničkim imunitetom više puta grmjeli i žarili Saborom ko John Travolta podijem, upozoravali na navodni kriminal iz 90 ih, izvlačili stare afere.

Sitni interesi

Budimo iskreni, njihov interes nije, a svojim radom do sada su to pokazali, promijeniti Hrvatsku i njenu političku scenu. Ni jedan zakon i promjenu na kojoj su dobili izbore nisu pokrenuli, nisu na njoj inzistirali. Pogledajmo samo primjer Ivana Kovačevića, ministra uprave koji kad nije bio dovoljno zastupljen u medijima, jer ni ne radi ništa, morao izmisliti aferu s uvredama.

Stranka opasnih namjera

Ako je ikad Račanova rečenica bila točnija to je danas i najbolje opisuje MOST. Oni su pokret, kvazi stranka lokalnih šerifa, koji na grade političke karijere na očaju malog čovjeka i na populizmu. A s druge strane inzistiranjem na nacionalizaciji kompanija, ne rješavanjem pitanja na kojima su dobili izbore poput smanjivanja administracije, lokalne uprave, smanjivanju nameta ne govore više ništa.
Iako su HDZ i Vučić partneri u Europskoj pučkoj stranci, MOST je po svom djelovanju kopija Srpske napredne stranke u Hrvatskoj, a nama sada to sigurno ne treba.