A da Gazda prvo proda dvorac, helikopter i Ledo?

Svi su se ustrčali, da ne kažemo uzjebali, kako bi spasili Agrokor – no zašto koncern Agrokor ne napravi koji potez kojim bi spasio sam sebe? Agrokor i njegova uprava mirno šute, puštajući državi i bankama da se bave kompanijom u cjelini, kompanijom koja ovakav utjecaj nije smjela nikada dobiti.

Autor Goran Vojković

No, zašto Agrokor ne bi postupio kao što moraju postupiti mnogi građani kada ih pritisnu dugovi – lijepo proda dio imovine kako bi namirio dugove i minuse? Ako ste u problemima, a imate na parkingu dva obiteljska automobila, bit ćete u manjim problemima ako prodate jedan. Možda i oba – pa će dug biti primjetno manji, a vi ćete se voziti javnim prijevozom.

Jeste li primijetili kako ni Agrokor, a ni vlada ne govore o tome da se Agrokor po mogućnosti rascijepi i da prodajom dijelova otplati dio svojih dugova? Da svi uredno šute o tome kako je Agrokor djelomični vlasnik nekih firmi koje kotiraju na tržištu dionica i koje se mogu lako i brzo na tržištu prodati te dobiti gotovinu za vraćanje dugova? O Agrokoru se govori kao da je ovakav ogroman i nikakav neki posebni entitet, možda i neko “narodno vlasništvo”, a ne govori se istina – u pitanju je obiteljska firma!

Jedan Agrokor nije sam na tržištu, gdje bi obitelj koja ga je osnovala bila samo jedan od većih dioničara (da je tako moguće i da ne bi ovako otišla u probleme), već je tipična hrvatska firma koja ima pravog gazdu, koji nekako ne pokušava pomoći svojoj firmi.

Pa što bi mu pomagali ako on sam sebi ne pomaže?

Zašto gazda Agrokora ne preuzme prvi korak pa, recimo, upiše hipoteku na Kulmerove dvore i tako kojim povoljnim kreditom pomogne svojoj firmi? Zašto ne proda kao prvo firmin helikopter, primjer korporativne bahatosti u hrvatskim uvjetima? Podsjeća malo na direktore američkih automobilskih kompanija koji su uredno u Washington došli tražiti pomoć – doletjevši u privatnom mlažnjaku.
Koncern Agrokor posjeduje, evo čitamo na stranicama Zagrebačke burze, 48,91% dionica “Ledo dioničkog društva za proizvodnju i promet sladoleda i smrznute hrane”.

Pa što ne bi kao znak dobre volje Agrokor lijepo prodao svoj udjel? Dionice Leda istina padaju, no vjerojatno bi se za paket moglo dobro pregovarati. Za takve tradicijske firme koje radi uspješnog branda (tko na jugoistoku Europe ne zna za Ledo?) mogu sigurno poslovati desetljećima, vjerojatno bi bili zainteresirani i mirovinski fondovi i drugi. Slično tome, na burzi je i “Jamnica dioničko društvo za proizvodnju mineralnih voda”, gdje je Agrokor imatelj 75,92% dionica. Što ne bi Agrokor prodao te dionice i namirio dobavljače?

Može uostalom prodati i dio maloprodaje, dio trgovina ili maloprodajni biznis u Sloveniji i Srbiji. Može puno toga. Ali Agrokoru to ne pada na pamet. Fino sjede, sa svim svojim dvorcima, stanovima, vilama, vikendicama, limuzinama, jahtom, helikopterom, i čekaju da im država riješi probleme! Zamislite koja je to samouvjerenost – a sigurno nije bez razloga. Jer država to želi riješiti. Naravno, na način da Gazda ipak ostane na neki način Gazda. Dužni su mu.

U čijem je interesu održati Agrokor u komadu?

Jeste li svjesni kakva je muvana u pitanju? Ako vi kao privatna osoba dugujete neke novce, uredno će vam uzeti prihode, poharati račune, na kraju prodati i pokretnine i nekretnine – a onaj tko je dužan milijarde – njegova se firma gleda kao cjelina. Ne smije se ništa dirati. A samo helikopter je plaćen 19 milijuna kuna.

Naravno, imovina pojedinca je odvojena od imovine firme, ali u pravilu radi poreznih razloga većina toga se drži na firmi. Dodatno, kako smo naglasili više puta, Agrokor nije tipična američka firma čiji je glavni osnivač samo jedan od većih dioničara – evo, Bill Gates je praktički sinonim za Microsoft, no znate li koliko dionica te kompanije ima? Ispod 3%! Agrokor je u rukama jedne obitelj – i nismo baš čuli da se ta obitelj odriče nekretnina, helića, jahti i ostaloga kako bi pomogla vlastitoj firmi.

Pa ako je već tako, ako ni obitelj Todorić nije u velikoj rasprodaji da bi pomogla vlastitoj firmi, ako ni sam Agrokor nije u akciji prodaje cjelina, tipa Leda i Jamnice, koje se mogu brzo keširati i vratiti dugove – čemu onda tolika frka u vladi i među političarima? Koji je to njihov interes? Zaštiti radnike, zaštititi Gazdu ili zaštiti sebe?

Isto tako, ako ovih preko 300.000 blokiranih građana dopusti da se Agrokor spašava, kako se već i spašava – onda im slobodno možemo reći da nisu bolje ni zaslužili. Štoviše, zaslužili su da se ovršne naknade još dignu i da im se ekipa koja im plijeni prihode smije u facu! Dragi građani, ako se ponašate kao ovce – onda i niste za drugo nego da vas se striže.

(Index.hr)