Tko se tome nadao?

Na jednom portalu u nedjelju kasnije navečer objavljena je vijest kako je Tomislav Karamarko nešto poslije 22 sata pred svojim pristalicama održao pobjednički govor.

Upravo su tako napisali, pobjednički, ali ništa nisu rekli koga je taj pobijedio. Tko je u ovoj bitki poraženi ili poražena? Jednako smo tako čitav dan slušali kako u Hrvatskoj demokratskoj zajednici biraju predsjednika, premda događaj ne zadovoljava ni jednu od dvije definicije nesvršenog glagola birati koje nam nudi Hrvatski jezični portal:

Što kaže Enciklopedija

1. izdvajati od većeg broja ili iz više mogućnosti ono što se želi ili 2. opredjeljivati se, odlučivati se za ili protiv koga ili čega davanjem glasa na izborima.

Kakvo je to zaista biranje ako na listiću možete zaokružiti samo jednog čovjeka? Upitno je naposljetku može li se i HDZ više zvati kako se dosad zvao. Jer, ako je na izborima za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice bio samo Tomislav Karamarko, upravo smo otkrili novo, dostad nepoznato značenje pridjeva demokratska. Ako je to demokratska zajednica, kako bi uopće izgledala ona diktatorska?