Bljutav okus malicioznog balkanskog ponašanja – zašto ne smjestiti Srbima kad su to nama već učinili Slovenci. A možemo!

Hrvatska traži da Srbija ukine nadležnost za ratne zločine na području cijele Jugoslavije i osigura prava hrvatskoj manjini te da ta dva uvjeta uđu kao mjerilo pristupnih pregovora s EU – rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač. Hrvatska tako blokira Srbima otvaranje poglavlja 23. Dakle, reklo bi se, ništa novo na našim prostorima. Nakon naše muke sa Slovencima, mi smo sada taj sindrom “dobrosusjedskih želja i odnosa” prenijeli na Srbiju. Tako da to ima bljutav okus malicioznog balkanskog ponašanja – zašto ne smjestiti Srbima kad su to nama već učinili Slovenci. A možemo!

Hrvatska je obećala, doduše bivša vlast, da neće praviti probleme Srbiji baš zbog nedobronamjernog i nepoštenog iskustva sa Slovenijom. ( Vučić se radovao dolasku HDZ-a na vlast). No ovu vlast možda to ne obvezuje. Hrvatska je članica EU i ima donekle mogućnost stopiranja, dok poput Slovenije ne dobije po prstima. Želimo li to riskirati pa da nam se Srbi smijulje kao i mi Slovencima!?

pročitaj cijeli članak