Monizam: Zašto su se članovi SDP-a odlučili za odmak od europskog profila

U konsolidiranim, „starim” europskim demokracijama uobičajeno je da izborni neuspjeh izaziva smjenu vodstva političke stranke.

Pritom, naravno, stranke neuspjeh vrednuju prema tome je li stranka ispunila očekivanja i najave vodstva o tome što se na izborima namjerava postići. Zoran Milanović svojim je stranačkim drugovima pred prošlogodišnje parlamentarne izbore obećao izbornu pobjedu i ključnu ulogu u budućoj administraciji, a umjesto toga izborio je tek četrdesetak parlamentarnih mandata, dakle, za trećinu manje nego u prethodnom mandatnom razdoblju.

U četiri godine, u kojima je obnašao izvršnu vlast na državnoj razini, njegova je stranka bila do koljena poražena i na lokalnim i regionalnim izborima, i na izborima za Europski parlament, a izgubila je i izbore za koje su bili uvjereni da ih ne mogu izgubiti – one za predsjednika Republike.

Ovaj bi skor u pravim demokracijama bio razlogom da predsjednik stranke sam podnese neopozivu ostavku, povuče se iz parlamenta, iako je ondje imao osigurano mjesto, i potraži neku novu karijeru.

pročitaj cijeli članak