Pravosudno ludilo

U trenutku kad je iz Haaga pušten Vojislav Šešelj pod izgovorom da boluje od teške bolesti, on je faktički bio oslobođen. Jučerašnja prvostupanjska presuda Haaškoga tribunala samo je potvrda te očito političke odluke. Sa Srbije su skinute sve neugodne obveze i odgovornosti. Ipak, nitko, apsolutno nitko, bez obzira na sve rezerve koje ima prema ovome međunarodnom sudištu, nije mogao očekivati oslobađajuću presudu po svim točkama optužnice.

A posebno su šokantna obrazloženja koja smo slušali ne vjerujući vlastitim ušima, a koja proturječe mnogim ranijim presudama i svim poznatim činjenicama. Do sada se znalo govoriti kako je Vojislav Šešelj lud, no sada se pokazalo da je lud, ali na jedan sistemski način, sam Sud.

Od samog početka predsjedatelj Raspravnog vijeća Jean Claud Antonetti žestoko se okomio na optužnicu pa je prijetila opasnost da same tužitelje pošalje u zatvor. Spočitnuo joj je “maksimalistički pristup”, “zamagljivanje”, “vrludanje” i “dvosmislenosti”, uz dodatak kako je sve to skupa “za žaljenje”.

Vijeće se, s iznimkom jednoga člana, otvoreno stavilo na stranu optuženoga, djelujući upravo kao njegov kolektivni braniteljski tim, valjda zato što se ni sam s Šešelj nije ni pokušao braniti, umjesto čega je izabrao vrijeđanje Suda.

 

pročitaj cijeli članak