Treba li predsjednica doći u Vladu i lupiti šakom o stol

Baš me zanima kako se oko bilo čega mogu dogovoriti predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Tihomir Orešković i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko: predsjednica ne čuje dobro, premijer ne razumije dobro, a verbalno izražavanje šefa vladajuće koalicije sve je samo ne dobro. Osnovni uvjeti za uspješnu komunikaciju nisu ispunjeni, pa se ne trebamo ni čuditi što svatko od njih ono što se dogovorilo tumači na svoj način

Predsjednica i premijer dogovorili su novog šefa tajnih službi, sve se odigralo onako kako je željela predsjednica, uporna u namjeri da smijeni Dragana Lozančića, ali zanemarili su tim tim dogovorima jedan detalj – nijedno državno tijelo nije utvrdilo da je Lozančić kršio zakon (u slučaju Podbevšek saborski Odbor za ljudska prava utvrdio je kršenje Ustava i zakona prije nego što je Stipe Mesić potpisao njegovo razrješenje).

Lozančiću ostaje da podnese ostavku i tako omogući predsjednici i premijeru da ga smijene, a mi bismo se trebali pomiriti s još jednom posve političkom smjenom u vrhu sigurnosnog sustava. To što nije ispoštovana demokratska procedura i što se nisu stekli zakonski uvjeti za smjenu očigledno vladajućima nije važno.

 

pročitaj cijeli čllanak