Tko je ispravniji u vjerskom ratu?

Premda je ekranizacija njegovog poluautobiografskog romana o odrastanju 2004. bila među nominacijama za “Oscara” za najbolji strani film, Jan Guillou nije došao na svečanost u Hollywood, a razlog je za to bio upravo zapanjujući. Švedski pisac i novinar imao je nevolja s dobivanjem ulazne vize jer se nalazio na popisu terorista.

Označili su ga opasnog kad je na sajmu knjiga u Göteborgu demonstrativno izišao iz prostorije usred minute šutnje za žrtve 11. rujna i kad je poslije napisao da su Sjedinjene Države masovni ubojica našeg vremena i da napad na Svjetski trgovački centar nije bio napad na sve nas, na naš način života, već napad na američki imperijalizam.

Pobjeda dobra

Godinu ili dvije prije negoli su se avioni zabili u tornjeve na Manhattanu, ovaj svojeglavi i neustrašivi ljevičar napisao je romanesknu trilogiju smještenu u srednji vijek, u doba Križarskih ratova, dijelom na ledeni skandinavski sjever, a dijelom u suhu i vruću Palestinu, gdje jedan kršćanski vitez, bogobojazni švedski momak, stjecajem okolnosti sklapa prijateljstvo s tada najvećim neprijateljem kršćanstva, arapskim vojskovođom Saladinom.

pročitaj cijeli članak