Grobni kamen za nekrštenu djecu

Umjesto da su kardinalu Josipu Bozaniću istom mjerom čestitali najveći kršćanski blagdan, neki su se hrvatski novinari osjetili uvrijeđenima što je zagrebački nadbiskup u uskrsnoj propovijedi održanoj u prvostolnici svetoga Stjepana – kako tvrde – napao medije i doveo ih u poslovnu vezu sa Sotonom.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković je tako odmah, na samu uskrsnu nedjelju, izjavio kako ga je Bozanićeva poruka rastužila, jer je u njoj prepoznao »uopćavanje i diskurs koji koriste političari«. A političari u svakoj, kao i uzoriti kardinal u ovoj svečanoj prigodi, »uopćavaju, a misle na medije koji im ne idu niz dlaku«.

Nadbiskupova homilija je Lekoviću naličila na »politički govor bez argumenata« po kojemu »ispada da svi mediji u Hrvatskoj ili svijetu postoje samo da bi škodili vjernicima i Crkvi«, a što – rezolutan je predsjednik HND-a – »nema veze s istinom«. Za njega su Bozanićeve riječi »znakovite u kontekstu političkih događanja u Hrvatskoj«, zemlji u kojoj »nije rijetko da svećenici zloporabe svoj položaj pa govore na misama stvari kojima nije tamo mjesto«, a sada se, eto, prvi put dogodilo da je »netko s vrha Crkve to rekao na sam Uskrs«. Sve u svemu, Lekovićevo je mišljenje da takav »sadržaj mise na Uskrs nije primjeren i ne pridonosi ni na koji način – niti dobru niti razumijevanju među ljudima«.

pročitaj cijeli članak