O fiskalnom multiplikatoru ili kako povećati ulaganja u obrazovanje i znanost

U posljednje vrijeme se u medijima aktualizirala tema veličine fiskalnih multiplikatora u Hrvatskoj koja je izazvala rasprave i reakcije na društvenim mrežama, u dnevnim novinama te političkim emisijama javne televizije. I na stranicama ovog portala je tema multiplikatora velikim dijelom u pozadini rasprave mlađih kolega Vujeva VS Bule i Majić.

Iako s obzirom na aktualne rasprave o proračunu takav interes ne začuđuje, zasigurno predstavlja pozitivan pomak u komunikaciji budući da su se do sada javne rasprave o učincima fiskalne politike često vodile bez analitičke i znanstvene podloge. S druge strane, vrijedno je istaknuti kako je aktualnost ove tematike i učestalost rasprava na istu u svjetskim i europskim krugovima bila na vrhuncu u razdoblju od 2009. do 2012./2013., kada su ekonomije uz pomoć fiskalnih stimulansa nastojale ublažiti usporavanje i pad gospodarstva.

Cilj ovog teksta je objasniti faktore koji određuju veličinu fiskalnog multiplikatora, prezentirati sažet prikaz stručne literature o veličini fiskalnog multiplikatora i učincima fiskalne politike u Hrvatskoj, istaknuti ključna ograničenja istraživanja te dati određene preporuke za buduća istraživanja.

 

pročitaj cijeli članak