KRATAK ŽIVOT HRVATSKIH JANJACA Ni najtvrđi bezbožnik, ni najodvratnije ateističko čudovište ne bi odoljelo hrskavom komadu

More se pod Velebitom i u četvrtak dizalo i pjenilo, a automobili tresli prelazeći Paški most, no vrijeme je uočljivo išlo nabolje. U srijedu, kad je promet bio zatvoren za sva vozila, mnoge je ispunila strava da će zbog orkanske bure ostati odsječeni od svoga uskrsnog objeda. Čupajući kosu i grizući nokte, građani diljem zemlje zabrinuto su gledali sivo nebo i nazivali obavijesti o stanju na cestama. I premda su ih meteorolozi uvjeravali kako nema mjesta zabrinutosti, jer su prognoze dobre, odahnuli su od olakšanja istom kad je automobil s njihovim janjcem u gepeku dospio na kontinent.

U Kolanu, vjerojatno najpoznatijem našem ovčarskom mjestu, gotovo nema kuće koja ovih dana nije zaklala, oderala i poslala u daleki svijet poneko janje. Sklupčana trupla ovčjih mladunaca putovala su mesarskim hladnjačama i običnim automobilima, putovala su autobusima, u putnim frižiderima, umotani u najlon, u kartonskim kutijama razmočenim krvlju. Slala su se gostionicama i restoranima, rodbini i prijateljima, poreznim inspektorima i doktorima, slala su se da bi sin položio ispit na Veterini, a kći se zaposlila u Ministarstvu financija.

pročitaj cijeli članak