Bruxelles propustio lekciju iz Guče Gore

Dok smo se (lošom) cestom spuštali prema Mostaru, na završni dio seminara Hrvati BiH i HVO u Domovinskom ratu, organiziranom za hrvatske nastavnike i profesore povijesti, iz Bruxellesa su dolazile vijesti o seriji terorističkih napada. Zračna luka, stanice podzemne željeznice, raste broj mrtvih i ranjenih, strah i blokada u gradu, blokiran ulaz i izlaz u Europskoj komisiji, Europskom parlamentu, kralj i kraljica evakuirani iz palače…
Za lokalne hrvatske internetske portale to je odmah bila vijest. Ali ne i za one bošnjačke. Pritom ne mislim na one radikalne islamističke portale koji slave Islamsku državu i džihad, već na one obične, umjerene.

Dva svijeta u Mostaru

Zapadni i istočni Mostar nisu samo geografski pojmovi koji označavaju je li neki dio grada na istočnoj ili zapadnoj strani Neretve, već postupno postaju dva različita svjeta u sve očitijoj podjeli na Istok i Zapad.

Zapadni se Mostar veselio predaji zahtjeva za članstvo BiH u EU, istočni ga je ignorirao. Zapadni u nogometu navija za Hrvatsku, istočni za Tursku. Za zapadni je “naš” nobelovac Ivo Andrić iz Travnika, a za istočni je “naš” nobelovac Muhhamed Yunus iz Bangladeša. Zapadni u političkom smislu traži nadu u Hrvatskoj, EU-u i SAD-u, a istočni u Turskoj i drugim islamskim državama.

pročitaj cijeli članak