Ekonomska moć Oreškovićeve vlade ostat će nepoznanica do 1. srpnja

Protekli tjedan bio je najnapučeniji ekonomskim događajima otkako je vlada Tihomira Oreškovića stigla u Banske dvore. Posjeta tehničke misije MMF-a prošla je uglavnom ispod medijskih radara, ali je Premijerov nastup na EPH-ovoj konferenciji Proračun zaokreta bio sušta suprotnost. Na užas cestarskih sindikata i dijela Domoljubne koalicije koja se ranije žestoko protivila bilo kakvom obliku koncesije ili privatizacije upravljanja autocestama,Orešković je tamo okvirno najavio oživljavanje Hajdaš Dončićeva Plana B – privatizacije HAC ONC-a. Ministar Marić je na istome mjestu najavio konture proračuna, a Smjernice za proračun objavljene su dva dana kasnije.

Dok se tinta na Smjernicama još nije ni osušila, u Zagreb je sletio potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis (bivši premijer Latvije, onaj koji je 2009.-2010. žestoko “rezao” u svojoj zemlji). Predstavio je dubinsku analizu hrvatskoga gospodarstva. Analizase objavljuje potkraj veljače u sklopu Europskog semestra odnosno procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža. Dombrovskis je očekivano iskazao nezadovoljstvo sporom i nepotpunom provedbom reformi i isprovocirao prvu tipično hrvatsku političku reakciju premijera Oreškovića. On na primjedbe nije odgovorio pripremljenim planom rješenja, nego ocjenom da je situacija kritična, usput nabacivši blato po prethodnoj vladi koja je, eto, kriva za sve.

U Bruxellesu ništa novo

Dubinska analiza objavljena prošli petak vrijedan je dokument – sveobuhvatan pregled karakteristika i slabosti hrvatskoga gospodarstva i ekonomskih politika. Iz njega se može izdvojiti sljedećih pet točaka…

pročitaj cijeli članak