Imamo slabe karte, ali uz pamet bi sljedeću krizu preživjeli

S obzirom na to da su vlade mnogih država sada u prilici posuđivati (novac op.a.) na vrlo dugi rok uz vrlo niske kamatne stope, postoji mogućnost fiskalne ekspanzije za jačanje potražnje u okvirima fiskalne održivosti”, ova dosta komplicirana rečenica iz prošlotjedne redovne publikacije glavne ekonomistice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Catherine Mann zapravo ima vrlo jednostavnu poantu. Svjetskoj ekonomiji danas je potrebno više javnih investicija, a manje štednje. Radi se o novoj, poprilično ozbiljnoj kritici trenutačno dominantnoj ekonomskoj doktrini u velikom broju razvijenih država zapadne hemisfere, naročito Europske unije, no ne radi same teze koja je iznesena, već ponajprije radi činjenice tko ju je iznio. OECD, naime, možda je i najuglednija globalna organizacija za promociju ekonomskih politika, koja obuhvaća 34 zemlje iz samog svjetskog vrha po kriterijima ekonomskog razvoja i demokratičnosti. Tijekom svojih pet desetljeća postojanja ta organizacije je imala ogroman utjecaj na razvoj i implementaciju raznih ekonomskih i tržišnih politika usmjerenih boljoj globalnoj gospodarskoj suradnji, jačanju slobodnih tržišta i dizanju kvalitete života stanovnika njezinih članica.

Od izbijanja Velike recesije OECD je bio jedan od najprincipijelnijih zagovornika restriktivnih fiskalnih i budžetskih politika, kolokvijalno objedinjenih pod nazivom “politike štednje”. Ipak, svakoj politici prije ili kasnije istekne rok trajanja, a zvona uzbune u OECD-ovu odjelu za ekonomska istraživanja zazvonila su nakon što se standardna prognoza rasta za sve članice OECD-a koje su i članice G7 skupine ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta – smanjile. Kako se to dogodilo u okolnostima povijesno nezabilježene ekspanzivne politike svjetskih centralnih banaka, gdje se novac pušta na tržište i uz negativne kamate, posve su jasne dvojbe o tome može li ovakav model osigurati dugoročni održiv ekonomski oporavak globalne ekonomije.

[button title=”pročitaj cijeli članak” link=”http://www.jutarnji.hr/imamo-slabe-karte–ali-uz-pamet-bi-sljedecu-krizu-prezivjeli-/1526682/”