Mala škola europskog huškanja na Srbe

Kad u gradu s izraženim nacionalnim tenzijama mladi huligani napadnu svog vršnjaka, u medijskim redakcijama najprije se pita za njihovu nacionalnost i nacionalnost žrtve. Ako su huligani srpske, a žrtva hrvatske nacionalnosti, uredništva tad zaključe da imaju prvorazrednu »medijsku robu«, materijal dovoljno dobar i za naslovne stranice. Upravo tako prihvaćena je vijest iz Vukovara, gdje su trojica mladića bez jasnog povoda minulog vikenda pretukla svog vršnjaka i prijetila mu pištoljem.

– Sve to moglo bi se podvesti pod huliganski napad da se dogodilo u nekom drugom gradu i da je riječ o osobama iste nacionalnosti. No kad se ovakvo nešto dogodi u Vukovaru i kad se ispostavi da je žrtva hrvatske, a napadači srpske nacionalnosti, k tome navodno i pripadnici navijačke skupine Delije, tada slučaj poprima druge konotacije, piše o ovom događaju autor sve neuglednijeg dnevnog lista.

Tekst je plasiran »udarnički«, pod ovim nadnaslovom i naslovom: »Trojica navijača zvezde stavili mu pištolj na glavu i tukli ga palicom – Prebijen mladi Vukovarac, gradonačelnik: ‘Hrvati su bijesni…« Tako stvari stoje.

pročitaj cijeli članak