Njemačko-turski rat seli se u BiH

Nije brexit, odnosno eventualni izlazak Velike Britanije iz EU glavni aktualni problem Unije, kako se to može učiniti gledajući vijesti s ovotjednog EU summita. Brexit je samo opcija koja će se jamačno i ostvariti ako u ovoj godini EU kapitulira pred izbjegličkom krizom.

Pred izbjegličko/migrantskim valom s Bliskog istoka, na koji EU i dalje nema odgovor, svi ostali unutarnji europski problemi i nesuglasja u drugom su planu. Upravo zato čelnici EU-a danas rado razgovaraju o brexitu, baš kao što su ujesen 1991. čelnici tadašnje EZ rado razgovarali o Maastrichtu, da se ne bi morali izjašnjavati o onome što ne znaju riješiti: o raspadu Jugoslavije i priznavanju novih država, o prvom ratu na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, da ne bi morali zauzimati političku poziciju o velikosrpskom osvajačkom projektu, na koji nisu imali ni politički, a kamoli vojni odgovor. I što se dogodilo?

Nespremni lideri

Europski su lideri u prosincu 1992. godine ponosno nazdravili šampanjcem za usuglašavanje Maastrichtskog ugovora, koji je u pravni dokument pretočio viziju politički ujedinjene Europe. Istodobno su se pokazali potpuno nedorasli najvećem političko-vojnom izazovu na europskom tlu: Hrvatsku su na jedvite jade priznali i proslijedili rješavanje problema okupiranih područja UN-u.

pročitaj cijeli članak