Hoće li se tražiti od apologeta komunizma da se javno odreknu antifašizma?

Zorana Milanovića je uvijek strahovito smetalo pitanje gdje je tko bio ’91. I kompletnu ljevicu u Hrvata. Jer takva pitanja, jelte, nije pristojno postavljati. Što koga briga tko je branio domovinu, a tko je bio četnik, što koga briga tko je zbrisao u Brisel ili Minhen a tko čmrljio u Sunji pod granatama. Nećemo valjda diskriminirati ljude po takvim kriterijima.

Ali je zato uvijek jako važno bilo gdje je kome djed bio ’41., a još važnije tko je kakvu kapu nosio ’93. Tako je istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj, kojem su promicala gubljenja čekova i multimilijunske afere, došlo do nevjerojatnog skandala: Hasanbegović je na jednoj staroj fotografiji iz rata nosio kapu koja, zamislite, nije ona lijepa partizanska antifašistička s petokrakom, kakvu je nosio Šljivančanin kad je na Ovčari dao strijeljati civile, i kakvu su nosile horde antifašista koje su opustošile Hrvatsku i BiH. Ne, kapa je čudna, sumnjiva, nalikuje na ustašku, kakve su nosili u HOS-u, u klerofašističkoj bojni koja se zvala po Rafaelu Bobanu i koja slavi 10. travnja. Zbog koje je prozivan i Baldasar.

Angažirane su jake snage antifašista da bi se utvrdilo kakvu je kapu nosio Hasanbegović, da bi se utvrdilo je li to kapa “antifašističkog” HOS-a ili klerofašistička, prava ustaška kapa. Čak su ispitivani i bivši HOS-ovci kakve su se kape tada nosile.

pročitaj cijeli članak