U ‘slučaju Šustar’ ne radi se o obrani nego o ideologizaciji

Prava je sreća što se novi ministar znanosti Predrag Šustar, kako je pojasnio – zauzet ministarskim obvezama i pripremom onoga dijela državnoga proračuna namijenjenog znanosti, prosvjeti i sportu – ovih dana neće stići uključiti u “javnu raspravu” o jednome znanstvenom radu koji je, zajedno s kolegicom filozofkinjom Aleksandrom Golubović, objavio u Riječkom teološkom časopisu.

Ne zato što teme evolucije, stavovi Ruđera Boškovića, “argument iz dizajna” ili filozofija znanosti uopće ne bi bile zanimljive i široj javnosti – jer o njima se evo već naveliko raspravlja po portalima i društvenim mrežama; pa ni zato što on sam o tome ne bi imao štogod pametnoga reći, jer njegovi znanstveni interesi i akademska biografija sugeriraju sasvim suprotan zaključak; nego naprosto zato što u atmosferi koja je stvorena oko tog njegova rada to zasad ne bi imalo nikakvoga smisla.

No, istodobno je i prava šteta što ministar znanosti nije stigao barem pročitati “optužnicu” koju mu je – dakako, “u interesu javnosti” – ispisao portal Index. Jer da jest, nema sumnje da bi, umjesto upuštanja u bilo kakva pojašnjenja svojih (navodnih) stavova o spomenutim temama, odmah uočio kako ta “javna rasprava” uopće nije otvorena na temelju njegova rada, nego – ili na temelju krivoga i površnoga shvaćanja onoga što je on zapravo napisao (što bi bio poželjniji scenarij), ili pak na temelju namjernog krivotvorenja stavova koji su u tome radu izneseni (što se čini vjerojatnijim). Pa bi tu površnost/krivotvorinu promptno razotkrio i demantirao.

pročitaj cijeli članak