Što radi Tihomir Orešković?

Dozvolite mi na početku jednu povijesnu digresiju. Ove godine se obilježava 150 godina Viške bitke – gdje je austrijska mornarica pobijedila bitno snažniju talijansku flotu. Austrijsku borbenu grupu vodio je mladi admiral Wilhelm von Tegetthoff. Noć kada su se približavali Visu bila je teška, južina je valjala teške i ne baš elegantne ratne brodove.

Protiv svih ratnih pravila – prema trećinu jačem neprijatelju, Tegetthoff je znao da se može osloniti samo na dvije stvari: svoju ratnu taktiku i srca svoje posade, sačinjene velikim dijelom od Hrvata i ponekog ličkog Srbina. I što je admiral radio te odsudne noći, kada su tisuće ljudi znale da idu u boj u kojemu je velika mogućnost da nestanu pod morem Viškog kanala?

Admiral je stajao na otvorenom mostu svog broda S.M.S. Erzherzog Ferdinand Max. Svaki mornar ili časnik koji su te noći pogledali prema mostu – mogli su vidjeti svog zapovjednika kako u urednoj mornaričkoj odori gleda preko pramca. Tu je, šiban južinom, na dijelu broda koji se najviše valja – stoji i gleda prema naprijed. Nije skriven, nije negdje u dubini zaštićen čelikom, već vodi flotu, vodi svoje ljude i zapovijeda grupacijom koja je u odnosu na neprijatelja imala premalo čelika, premalo cijevi, ali dovoljno srca i volje. Wilhelm von Tegetthoff bio je ne samo zapovjednik, inovator ratne taktike, već i lider – jedan od onih koji viču: „Za mnom!“, a ne „Juriš!“

pročitaj cijeli članak