Problem je u Hasanbegovićevim stavovima, ne u vjeroispovijesti

Nema nikakve sumnje kako je spremnost glavnog imama zagrebačkog Aziza ef. Alilija da javno u zaštitu uzme ministra kulture Zlatka Hasanbegovića u svojoj suštini časna. No, bilo bi ipak poželjno da braneći onoga za kojeg drži da je nepravedno optužen i sam ne atribuira nepostojeće inkriminacije.

Podsjetimo, prošlog tjedna svoju hutbu – govor tijekom molitve petkom – Alili je posvetio Hasanbegoviću, ustvrdivši kako bi se svaki pripadnik islamske zajednice ‘trebao identificirati s njim, zato što se čulo previše denunciranja njegove osobe antiislamske i islamofobne naravi’. Iako je krajnje neuobičajeno da se cijela vjerska zajednica poistovjećuje s jednim svojim članom, ideja kolektivističke zaštite onoga koji je suočen sa šovinističkim napadima bila bi razumljiva – samo kada bi takvi napadi uistinu postojali. No, u slučaju Zlatka Hasanbegovića ih nema.

U žestokim kritikama koje su mu tijekom proteklih tjedana upućene netko bi – ovisno o poziciji promatranja – mogao iščitati svakakve motive – političke, ideološke, pa čak i osobne, no nikako vjerske. Pojednostavljeno rečeno, problem je u njegovim stavovima, ne u vjeroispovijesti. Nekorektno je, stoga, napade na Hasanbegovića – bili oni opravdani ili ne – predstavljati kao napade na cijelu islamsku zajednicu u Hrvatskoj, a neozbiljno detektirati antiislamizam tamo gdje ga nema.

pročitaj cijeli članak