Venezuela – prokletstvo socijalizma i pouka za Hrvatsku

Venezuela, ili kako se službeno zove na španjolskom República Bolivariana de Venezuela, ima sve prirodne potencijale za biti jedna od najugodnijih država na ovoj planeti. Smještena na sjeveru Južne Amerike, veličine 916,445 km2, dakle nekih 18 puta veća od Hrvatske, naseljena je s nešto preko 31 milijun ljudi.

Radi vrlo zanimljivog i raznolikog krajobraza ima iznimnu bioraznolikost – po tome je sedma u svijetu. Uza sve to zemlja je iznimno bogata naftom – rekli bismo da ima sve razvojne potencijale. Neovisnost je proglasila davne 1811. godine, no sve do sredine prošlog stoljeća mijenjali su se autoritativni režimi i utjecajni veleposjednici zvani „caudillos“ koji su uzimali vlast u svoje ruke. Prva demokratska vlast došle je 1958., ali ekonomske krize 80-tih i 90-tih dovele su do pada popularnosti postojećih stranaka.

Nećemo biti naivni pa ne pretpostaviti da su do 90-tih Ameri tu imali neku ulogu, kao uostalom i u cijeloj Južnoj Americi. Većina južnoameričkih država 90-tih odabrala je put demokratizacije i tržišne privrede, pa taj dio svijeta više ne identificiramo s nakićenim generalima koji uz zlatne epolete i tamne naočale vode države (dok CIA ne postavi drugog takvog lika). Međutim, Venezuela je izabrala svoj  put. Praktično je jedina zemlja svijeta koja je pred kraj prošlog stoljeća krenula putem razvoja socijalizma.

pročitaj cijeli članak