Prst sudbine u š… svemira

Prst sudbine je uredio tu stvar, ili barem tako volimo vjerovati mi što stvari ne razumijemo, pa u njih vjerujemo. Što god da je bilo, valjat će nam upamtiti i zapisati taj historijski trenutak: četvrtak je bio, 11. veljače 2016. godine, podne.

Valjat će nam pamtiti taj trenutak, jer nikad u svih hiljadu i pol godina svoje pamćene historije nije mala, nesretna Hrvatska bila dalje od svoga prostora i vremena, nikad udaljenija od svoga svijeta i svoga vijeka: nikad bezdana provalija između Hrvata i ostatka ljudskoga roda nije bila šira i dublja nego toga hladnog zimskog podneva.

Četvrtak je, dakle, 11. veljače 2016. godine, podne. Sve svjetske televizije u svojim podnevnim vijestima objavljuju senzacionalnu vijest, a novinske agencije i internetski portali prenose je dalje planetom, dokle god ga ima da čuje: veliki međunarodni tim znanstvenika okupljenih na projektu LIGO – Laser Interferometer Gravitational-Wawe Observatory – uskoro će na konferenciji za novinare svijetu obznaniti otkriće stoljeća. Dežurne televizijske i reporterske ekipe već su stoga u Washingtonu, gdje se svakog trenutka očekuje da David Reitze, izvršni direktor opservatorija, svijetu svečano objavi kako su po prvi put u povijesti uspjeli detektirati – gravitacijske valove.

pročitaj cijeli članak