Imigrantska kriza i umiranje ideje Europske unije

Ratni sukobi, terorizam i beznadna ekonomska situacija u zemljama od centralne Afrike preko Bliskog istoka do srednje Azije pokrenuli su migracijski val prema Europi u koju je prošle godine pristiglo više od milijun imigranata. Ulazak ogromnog broja imigranata u relativno kratkom roku rezultirao je političkim napetostima unutar Europske unije i narušio njezino jedinstvo.

Potkopavanje države blagostanja

Intenzivna prekogranična pokretljivost stanovništva izravno utječe na središnje koncepte kao što su gospodarstvo, nacionalni suverenitet i sigurnost. Dolazak velikog broja imigranata za Europu neizbježno povlači ekonomske posljedice. Europska unija se još uvijek oporavlja od financijske i gospodarske krize. Iako bilježi rast bruto domaćeg proizvoda i pad nezaposlenosti, kriza je potkopala europsku državu blagostanja i skresala izdatke za socijalne programe od kojih je najveći dio bio usmjeren prema imigrantskim zajednicama. U Danskoj na pet posto muslimanskog stanovništva otpada čak 40 posto ukupnih izdataka za socijalnu pomoć. Ti su podaci vrlo slični i za druge europske zemlje.

U vrijeme financijske krize socijalne usluge kao što su stambeno zbrinjavanje, potpore nezaposlenima i besplatne zdravstvene usluge stvaraju dodatna opterećenja za zemlje domaćine te stvaraju nepovoljnu društvenu klimu između domaćina i useljenika.

Europske vlade su ranije propustile usmjeriti doseljenike na produktivnost, a socijalne službe su umjesto motiviranja imigranata na traženje posla među njima stvorili dojam da će se država brinuti za sve njihove potrebe i tako ih demotivirale za rad. U vrijeme financijske oskudice takva politika opterećuje proračune zemalja domaćina.

pročitaj cijeli članak