Konzervativno taracanje

Nitko se ne zavarava da će ministar kulture i njegova centrala stati na pokušaju gušenja neprofitnih medija. Na red će doći i Hina i HRT, nezavisna regulatorna tijela i mnogi drugi…

Ako je nešto jasno pokazala nova vlast dosad, bio je to i jest plan da svoju politiku nametne ponajprije uzurpiranjem medija. Sve ostalo doći će potom, izuzev one sistemske mjere konsenzusa političkih elita koja se uopće ne dovodi u pitanje pukom izbornom promjenom vlastodršca. A za preuzimanje moći nad medijima poslužio je ministar kulture Zlatko Hasanbegović – nipošto slučajno – kao ustašofilni radikal, dakle i logična šiba za treniranje strogoće. Utoliko bi dobro bilo razvidjeti dokle još vladajuća koalicija kani gurati s tim i u kakvom odnosu prema širem njezinu programu stoji ta kampanja.

Naravno, zacijelo se nitko ne zavarava da će Hasanbegović i njegova centrala stati na pokušaju gušenja neprofitnih medija koji upravo poduzimaju. Jedna od posljednjih točaka dnevnog reda druge sjednice aktualnog saziva Sabora, a koja bi mogla biti raspravljena dok ovaj broj ‘Novosti’ izlazi iz tiskare, naime, tiče se godišnjeg izvješća o radu Upravnog vijeća Hine u 2014. godini. Ozbiljna kuloarska jeka upućuje na apriornu izrazitu nesklonost HDZ-a da taj dokument prihvati kao zadovoljavajući. Ipak, donekle im se opire činjenica da je Hrvatska izvještajna novinska agencija baš te godine počela financijski poslovati s plusom.

pročitaj cijeli članak