Od ovog tjedna u Hrvatskoj zakoni više ne vrijede

Većina nas iole upućenih znala je to, dakako, i prije. No – ako i nismo to znali, u tu nas je tajnu uveo Zoran Milanović. On je bio taj koji je dotad uočenom i intuitivno spoznatom fenomenu prvi put dao opis i ime. Kao što Higgs ima bozon, Poincaré slutnju, a Alzheimer bolest, tako će i Milanović svijetu podariti “slučajnu državu”.

Istina – da živimo u slučajnoj državi, znali smo i prije njega. Opažali smo da živimo u državi u kojoj se sudske tužbe skriju u ladicu, pa dočekaju zastaru. U kojoj su urbanistički planovi tu da bi se točkasto mijenjali. U kojoj građevinske zone određuju novine, Krešimir Macan, crkva i Hvidra. Znali smo i dosad da živimo u zemlji u kojoj činovnici skrivaju dopise svojih ministara i ne urudžbiraju ih, u kojoj adresa stanovanja ne služi tome da bi se na njoj stanovalo, porez služi da ga patrioti ne bi plaćali. Znali smo i dosad da živimo u zemlji u kojoj je – kako bi Karamarko rekao – “moral relativna stvar”, a Tito pak nadodao da se stoga “zakona ne treba držati kao pijan plota”. Nekako nam je već došlo do glave da je ono što pogrešno nazivamo državom zapravo hajdučka skupština koju na okupu drže izmišljotine iz udžbenika povijesti i kockasti dres, no koja u svom temeljnom DNK nosi iskonski otpor bilo kojoj zbiljskoj državnoj organizaciji – dakle, zakonu, carini, porezu, urbanističkom planu, prometnim propisima, zemljišniku, željeznici.

Pa ipak, čak i u takvoj “slučajnoj državi” granice je moguće pomicati dalje. A upravo ovog tjedna “državotvorna” je demontaža ideje legaliteta doživjela novi, veliki kvantitativni skok. Jer, nakon onog što se dogodilo ovog tjedna, ništa neće biti isto. Nakon onog što se dogodilo ovog tjedna, mirne duše predlažem čitateljima da izmijene svoj dosadašnji, pasivno-pokorni odnos prema pojmu zakona. Od danas, slobodno prolazite preko raskršća kad je na semaforu crveno. Slobodno ne plaćajte račune. Ignorirajte parking propise. Donesite blokete i materijal te počnite graditi kuću nasred Straduna i Peristila. Vozite slobodno u protusmjeru, glisirajte poput Horvatinčića. Jer – od ovog tjedna, u Hrvatskoj zakoni više ne vrijede.

pročitaj cijeli članak