Hasanbegović je tek iznuđeni, nikakav “uvjereni antifašist”

Ministar Hasanbegović je obavio formalnost. U jednoj rečenici osudio je ustaški režim, u drugoj ustaške zločine, u trećoj fašizam. I ni uz najbolju volju nije zvučao kao uvjereni antifašist. Više kao pritisnuti ministar.

Je li današnja dugo očekivana izjava Zlatka Hasanbegovića bila izjava kakva bi se očekivala od “uvjerenog antifašista”?

Ili je to bila tek formalnost koju je ministar kulture obavio kako bi se obranio od medijskih napada i sa sebe, a naročito sa svoje Vlade, skinuo teret ustašofilije?

Hasanbegović je u samo jednoj rečenici rekao što se od njega očekivalo, izjavivši kako “nije apologet bilo kojeg zločinačkog režima”, ali je pritom uz bok ustaškom režimu stavio i komunistički, izjadnačavajući time implicitno ustaški i partizanski pokret.

Još znakovitije, u svojoj drugoj bitnoj rečenici Hasanbegović je odijelio ustaški režim od ustaških zločina. “Ustaški zločini najveće su moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda čijia sjena i zloduh i dalje stoji nad hrvatskim narodom”.

Nije isto rekao za režim koji je u svojoj biti bio zločinački.

Ali je zato naglasio kako su “ustaški zločini opterećeni hipotekom poraza”. Znači, da nije bilo poraza ustaškog režima ni zločini se ne bi gledali kao “najveće moralno posrnuće”?

pročitaj cijeli članak