Debakl “stručnog” ministra poljoprivrede

Postoje neka znanja koja, ukoliko se ozbiljno bavite određenim poslom – jednostavno znate. Od amatera se razlikujete i po tome što svoj posao poznajete u dubinu, što pratite promjene u struci i što ćete se sjetiti nekih, recimo tako, prijelomnih trenutaka u poslu. Tako, ako ste pravnik, i u dva ujutro ćete znati par latinskih izreka, ako ste auto-mehaničar znat ćete napamet par modela koji su se pokazali lošima, ukoliko postavljate pločice, već kada prvu uzmete u ruku imat ćete dosta dobar dojam o opsegu posla tog dana.

E, sada zamislite pravnika koji ne zna da naš Ustav više nije polupredsjednički, mehaničara koji nema pojma o glavnim problemima Wankel motora ili kuhara koji nikada nije čuo da ako je presolio pomaže ubaciti krumpir u jelo. Biste li vjerovali takvim ljudima?

Jer upravo takvu, ako ne i goru pogrešku, ovih dana je napravio novi ministar Poljoprivrede Davor Romić. Pogreška je takvog opsega da se treba zamisliti oko nje – čak i ukoliko s resorom poljoprivrede nemate ništa. Pogreška govori o tome da ova Vlada (makar je teško to povjerovati) ima o svom poslu još manje pojma od bivše.

Naime, ministar je govoreći o reformama u svom resoru rekao i sljedeće (duži citat, ali bitan da se vidi kako ministar izričito misli na uvođenje novog poreza):

pročitaj cijeli članak