Problem nije u ministrovoj kapi, već u ministrovoj kičmi

Dok cijela Hrvatska pogađa je li na glavi ministra Hasanbegovića kapa Ustaške vojnice ili HOS-ova kapa – moramo reći: problem nije u ministrovoj kapi, već u ministrovoj kičmi. Problem nije naglavno protukišno pomagalo, već ono gdje se ministar politički nalazi, njegov položaj unutar političkog spektra.

Jer, kapa k’o kapa, postojala je inačica HOS-ove kape koja je rađena prema nekadašnjoj ustaškoj i kojom su se neki uglavnom dičili pred birtijama – većina HOS-ovaca koja je išla na frontu nosila je crne beretke. Ministar na glavi nema ni zlatno U, već po veličini najvjerojatnije hrvatski grb kakvi su nosili HOS-ovci.

No, problem je drugdje – problem je ispod kape. Ministar Hasanbegović uredno je naveden kao suradnik u impresumu ekstremističkog glasila „Nezavisna Država Hrvatska“, ispod čega još stoji: „Glasilo Hrvatskog Oslobodilačkog Pokreta u Hrvatskoj i diljem svijeta“. Glasilo, koje se rubno prodavalo 90-tih negdje u vrijeme kada je aktualni ministar naveden kao suradnik, uređivao je Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i predsjednik Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP), stranke koju je osnovao poglavnik Ante Pavelić. HOP nije bio nešto omiljen u Hrvatskoj – Tuđman se prilično potrudio da ustaški ekstremisti ne dobiju zapaženu ulogu u Republici Hrvatskoj.

pročitaj cijeli članak