Ogradite se od zločinačke ideologije antifašizma

Hrvatska nije provela lustraciju, pa su tako ostaci totalitarnog Titovog režima i komunističke tajne policije te ratni gubitnici sami sebe prekrstili u “antifašiste” i s tih pozicija započeli raditi reda, te odlučivati tko smije a tko ne sudjelovati u javnom životu. A lustracija upravo podrazumijeva da se njih izbaci iz javnog prostora – to je urađeno u svim postkomunističkim državama osim nekih ex-jugoslavenskih, te Albaniji. To treba gledati jednako kao i denacifikaciju Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

Ako se antifašizam ikad i mogao vezati uz išta pozitivno, a teško da jest, danas to sigurno više nije slučaj. Antifašizam kao ideologija je nepovratno kompromitiran devedesetih, kad je bio ideološki temelj borbe protiv uspostave neovisne Hrvatske i izvor legitimiteta okupacijskim i antidemokratskim snagama. Priče antifašista kako je antifašizam nešto u osnovi dobro, a to su onda neki zli ljudi prisvojili pa se na to pozivali, su šuplje kao i priče nacista da je svastika zapravo stari indijski simbol sunca, koji su njihovi preci iz četrdesetih malo eto kompromitirali. Današnje Pupovčevo obraćanje podsjeća na Miloševićev govor na Gazimestanu, u kom je rekao da smo “opet u bitkama i pred bitkama, one nisu oružane, mada ni takve nisu isključene.” Naravno, i Pupovac danas brani antifašizam, kao i Sloba onda.

Za razliku od Hasanbegovića, ja nikad ne bih pristao reći da sam antifašist. Radije bih da mi deru kožu s leđa. A ja nikad nisam imao nikakvih simpatija za ustaški pokret iz Drugog svjetskog rata, nemam ustaša u familiji, nitko mi nije stradao na Bleiburgu, nikad nisam nosio nikakve kape osim onih kakve su se u obje vojske u kojima sam služio inače nosile, i nikad nisam, za razliku od Ivana Đikića, koji danas spram Hasanbegovića i njegove sumnjive kape nastupa kao isljednik, potpisivao bilo što sa “Za dom spremni.” Osjećao bih se kao Kunta Kinte kad su ga bičevali kako bi konačno pristao biti Toby. Kako bi se prilagodio, kako bi pristao biti “jedan od njih”, civiliziranih ljudi.

pročitaj cijeli članak